Сретение Господово – еден од 12 те големи празници

Според календарот на МПЦ  денеска е  Сретение Господово. Празникот Сретение е еден од 12-те големи црковни празници, заедно со Рождество, Богојавление, Воскресение, и како и тие, има длабока спасителна смисла....

Тројцата Свети архиереи

Според календарот на МПЦ денес се одбележува споменот на Тројцата Свети архиереи. Светителите Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст  имаат секој свој посебен ден на празнување во месецот јануари....

Денес се слави Свети Атанасиј Велики

Според житието Свети Атанасиј роден во Александрија 296 година. Од детството наклонет кон духовниот призив. Беше ѓакон кај архиепископот Александар и го придружуваше својот архиепископ на Првиот Вселенски Собор во...

Света маченичка Татијана

Денешниот ден православната црква го посветила на Светата маченичка Татијана. Според житието римјанка, од угледни родители. Христијанка и ѓакониса на Црквата. По смртта на царот Хелиогабал во Рим царуваше царот...
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани