Гаревски: Не очекувам поголем земјотрес во Охрид

Професорот и директор на ИЗИС, Михаил Гаревски, во интервју за Макфакс смирува дека не очекува посилен земјотрес од 5 степени по Рихтер во Охрид, но и дека земјотресите не може да се предвидуваат.

 

Тој потенцира дека треба да поминат повеќе години за да се случи посилен земјотрес со магнитуда над 6 степени, каков што се случил во 6 век во Охрид. Макфакс интервјуто со професорот Гаревски го правеше еден час пред да се случи силниот земјотрес во охридскиот регион, од 5,2 степени по Рихер.

„Во моментов дефинитивно се активирани раседите од македонската страна во охридскиот регион, од Косел, до Свети Наум, па надоле накај Корча. Навистина би било неодговорно да предвидувам дали ќе има поголем земјотрес зашто земјотресите и не се предвидуваат“, вели Гаревски. Тој објаснува дека е лошо што овде нема изразити удари, односно фор шок, меин шок или главен удар, а земјотресите се многу блиски. Сепак, од друга страна, вели професорот, истрошена е дел од енергијата околу овие раседи и самото напрегање е редистрибуирано.

„За магнитуда на 6 и пол, сепак, не е истрошена енергијата, но искрено не очекувам дека би можело да има поголем земјотрес“, вели професорот.

Social profiles