Одбележани 73 години на четирите славни бригади

НА 26 АВГУСТ 2017 година,пред седидиштето на општинската организација на Сојузот на борците од Струга,пред голем број граѓани на Струга и струшко,подржувачи на традициите од НОВ,по побод 73 години од формирањето на Првата пролетерска македонска народно ослободителна ударна бригада,положија цвеќе на споменикот од НОБ.


На бистите и спомен обележјата,цвеќе положија и делегациите од Сојузот на борци –Охрид,Кичево,Дебар како и од Социјал демократскиот сојуз на Македонија- Струга,Армијата на република на Македонија,Активот на жени – Струга,делегација на здружението Титоисти –Струга и Охрид.

За значението на формирањето на четирите славни народно ослободитлни ударни бригади во Караорман на местото Рудина,пред граѓаните зборуваше председателот на општинската основна организација на Сојузит на борци за Струга Ајрадин Мемети кој истакна:


Борбениот и развојниот пат на Првата пролетерска македонска народноослободителна ударана бригада,која се формира по одвојувањето на Македонско-косовцката бригада на 8 јуни 1944 година,на Четвртата,односно Седмата албанска бригада на НОВ и ПОМ,на 20 август 1944 година,на Охридско-струшката доплнителна бригада формиранам на 1 септември 1944 годин,на Шестата македонска народноослободителна бригада формирана на 6 септември 1944 годин е нерскиливо врзан со антифашистичката борба на овие простории.Херојствата на борците во битките останаа запишани во историјата на нашата земја,-истакна претседателот на ОО на СБМ за Струга Ајрадин Мемети,во своето излагање,но кој и уште доддаде.


И овој пат,како во војната,на најубав начин се докажа сожителството на македонскиот народ од сите националности што живееат во Струга и струшко,пред спомен обележјат каде се евоцираа спомени.

СТОЈАН КУКУНЕШОСКИ

Social profiles