ОХРИД ЅОЅ против патишта во НП Галичица

Граѓанската иницијатива Охрид ЅОЅ имаше свое обраќање на 41 седница на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО во Краков, Полска каде што беше поканета да присуствува како единствена организација-набљудувач од РМ.

 

Освен што присуствуваше на Седницата, Охрид ЅОЅ учествуваше и на Форумот за светско наследство во опасност кој беше наменет за граѓански организации и беше во организација на World Heritage Watch. 

Во одлуката на УНЕСКО по извештајот од Реактивната мисија која во РМ престојуваше во април годинава се налага надлежните во Македонија да се откажат од секциите а) и е) од експресниот пат А3 и патот да се симне во подолна категорија. Како што кажавме и на самото обраќање на 41 Седница – сметаме дека таквата формулација е несоодветна и апелираме до УНЕСКО да наложи целосно повлекување на проектот за експресниот пат. Воедно, бараме од актуелната влада да се откаже од секакви идеи за патишта кои ќе поминуваат низ Националниот парк Галичица. Охрид ЅОЅ две години учествуваше на безброј јавни расправи, дебати и трибини на темата и за нас, како и за научниците кои добро ги познаваат вредностите на регионот, тоа прашање е одамна затворено и такво и треба да остане. Иднината на регионот е во еко-туризам, не во патна инфраструктура низ недопрени и строго заштитени предели која понатаму секако дека е можно да доведе до урбанизација и дополнителна деградација на природата во националниот парк.

Во обраќањето на 41 Седница го спомнавме и Студенчишко Блато – односно потребата од негова итна и сеопфатна заштита како и ревитализација со што ќе се дозволи пределот да биде жариште на еко-туризмот (рекреација, набљудување птици, едукација итн.), а да почне да се развива и научниот туризам – од природни науки, па сè до археологија во околината на блатото.

Според нас е поразително што Македонија има само еден УНЕСКО локалитет и тоа веќе речиси 40 години. На 41 Седница на УНЕСКО беше прогласен за светско наследство појас на стара букова шума со заедничка апликација од Австрија, Албанија, Белгија, Бугарија, Германија, Италија, Полска, Романија, Словачка, Словенија, Украина, Хрватска, Шпанија. Македонија, како што може да се забележи, ја нема на оваа листа.

Додека ние се бориме со сите сили да го заштитиме и да го зачуваме единственото УНЕСКО подрајче што го имаме, граѓанските движења во развиени земји даваат сè од себе своите да ги стават на Листата на светско наследство во опасност само поради една зграда или поради одобрен потенцијален проект, каков што е случајот со Виена и Ливерпул.

Со жалење констатираме дека свеста во Македонија, особено кај надлежните, е на исклучително ниско ниво. Македонија изобилува со неверојатно богати природни предели кои ги задоволуваат и најригорозните светски критериуми. Не смееме да дозволиме да се продолжи со трендот бесценето природно богатство да се уништува поради нечија лична корист.

Охрид ЅОЅ во моментов активно работи на прогласување на охридскиот регион за Рамсар локација, што е уште една титула која овој предел многу одамна ја има заслужено, но од причини за нас непознати, надлежните досега не се потрудиле да вложат напори и да ја добие.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани