Предупредување: Екстремно топол африкански бран, опасност од пожари

Следува екстремно топол африкански ран а сот тоа и голема опасност од пожари не само во Макеонија тукуи на цел Балкан, предупредува Славчо Попоски од Метеомакс.

Следуваат екстремно високи температиури од 40 до 45 степени под сенка, додека на сонце и многу потопло. Екстремно топлото време претставува опасност по животот на граѓаните и се бара крајна претпазливост. Да не се ислегува на сонце од 11 до 6 часот да се носи бела облека и да се јаде лесна храна со многу течности. 

При ектремно високите темературите најголемата опасност се и пожарите, кои бараат исклучителна претпазливост но и подготвеност на институциите.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани