ВИДЕО: Речиси, секој го посетил Охридското Езеро, но ќе се изненадите што има на неговото дно

Охридско Езеро, најголемо и најзначајно природно езеро во Македонија, најстаро во Европа и, од биолошки аспект, најзначајниот стагнантен воден екосистем на континентот.

Се карактеризира со богата историја, културa, археолошки наоѓалишта и природна убавина. Благодарение на ваквите особености, во 1980 година Охридското Езеро и градот Охрид се прогласени за Светско културно наследство, под заштита на УНЕСКО. Светската важност на езерото се потврдува во 2010 г. кога НАСА и Меѓународниот астрономски сојуз решаваат едно од езерата на Сатурновата месечина Титан да го носи името „Охридско Езеро“

Погледнете што се крие подводниот свет на овој раски симбол:

 

извор: exclusive.mk

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани