Во Охрид 78 , во Струга 69 активни случаи на корона

Ковид билтен за изминатата недела на Центарот за јавно здравје.

 

За период од 10 до 16 октомври 2020 г.
– Материјали (брис грло и нос) за тестирање на присуство на COVID-19 земени се од вкупно 147 лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа и анализирани се во лабораториите на Институтот за јавно здравје Скопје
– Од вкупно земените материјали, 84 се земени по епидемиолошки индикации (лица кои исполнуваат критериуми за дефиниција на случај), а 63 материјали зе земени при тестирањето со упат од матичен лекар-МОЈ ТЕРМИН
– Од вкупно тестираните лица во сите лаборатории во овој период, лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај вкупно 79 лица и тоа кај 42 лица од општина Охрид, кај 27 лица од општина Струга и кај 10 лица од општина Дебар.
– Во овој период оздравени се 6 лице од Охрид, 6 лица од Струга и 1 лице од Дебар.
– Во овој период починати се 3 лица од општина Струга
– Активни случаи во Охрид се 78, во Струга 69, а во Дебар 43.

Од почетокот на епидемијата до 16 октомври 2020:
-лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај вкупно 1533 лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа, од кои кај 496 лица во општина Охрид и Дебрца, 735 лице во општина Струга и Вевчани и 302 лица во општина Дебар и Центар Жупа.
-оздравени пациенти од Охрид се 397, од Струга се 598, а од Дебар и Центар Жупа се 244 пациенти
-од општина Охрид и Дебарца има 21 починати пациенти, од општина Струга се починати 68, а од Дебар и Центар Жупа се починати 15 лица

 

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани