Македонците најмногу трошат на храна

Жителите на Луксембург трошат најмалку за храна, жителите на Казахстан – најмногу, а Русија го зазема 31-то место на рангирањето, покажува истражувањето на РИА Новости.

Учеството на трошоците за храна во семејниот буџет е еден од најважните економски и социјални показатели за условите за живот на граѓаните во земјава. Во исто време, експертите забележуваат дека учеството на трошоците за храна во нивниот вкупен волумен значително варира во зависност од условите за живот во секоја конкретна земја.
Според експертите, во земјите со богато население и висок животен стандард, уделот на трошоците за храна е обично низок. Во земјите со ниски примања и често високи цени, сликата е радикално поинаква. Овде храната е главниот трошок, кој претставува голем дел од семејниот буџет. Според аналитичарите, сите останати трошоци се базираат на принципот на остаток.
Првото место на рангирањето го зазеде Луксембург. Според истражувањето, жителите на земјава трошат само 8,4% од своите трошоци за храна. Следат Холандија и Обединетото Кралство, со 8,7% и 10,5% соодветно. Според експертите, економски развиените западноевропски земји се на врвот на рангирањето.

Рангирањето покажува дека жителите на Молдавија, Македонија, Белорусија и Бугарија трошат повеќе од 35 отсто на храна.

Извор 4News

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани