По 15 ти пат подарок охридски бисери за туристките од Охрид

По 15 ти пат подарок охридски бисери за туристките од Охрид.  Пред педесеттината гостинки од Хрватска денес на плоштадот Долна Порта беше раскажана приказната за оригиналниот охридски бисер, а по повод празникот на жената гостинките добија подароци. Целта на оваа традиционална акттивност на Филеви и туристичките водичи е промоција на Охрид и културното наследство.

-„Овие промотивни активности кои ги правиме можам да кажам дека многу значат не само за охридскиот бисер туку за градот Охрид, за целиот регион и нашите културно историски споменици. Ние 15 години ги менуваме локациите некогаш Залив на коските, Самоилова тврдина, Антички театар денес на Долна порта за да го афирмираме како туристички потенцијал и културен историски музеј. Нашите добри дела не само дарувањето бисери, туку услугата во сите сектори допринесуваат за една поголема реклама и збогатување на посетеноста на градот Охрид и Македонија“, истакна Михајло Филев изработувач на охридски бисери.

-„Традицијата продолжува бидејки имаме голем ефект а тоа пред се се задоволни туристи, а ке речам од економска гледна точка добри почестени убаво туристи ќе однесат убав глас дома и ке ни направат најубава реклама“, вели Љупчо  Јузмески туристички водич.

Туристките презадоволни од гостопримството и дарежливоста на  добрите домаќини.

– „Се заблагодарувам на Филев, многу сум пријатно  изненадена не сум за прв пат овде, веќе четврт пад доаѓам и псотојанос е враќам затоа што е прекрасно овде“, вели туристка од Хрватска.

-„ Преубаво е се, навистина сум возбудена не очекував вакво изненадување, се ми е преубаво Охрид. Посебна енергија е овде во Охрид овде луѓето се со отворено срце и ве примаат со цело срце“, вели туристка од Охрид.

Воодушевени од природните и културно историските убавини на Охрид гостинките деновиве ке уживаат во празничниот викенд во Охрид.

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани