Струшките педијатри преоптоварени од работа

Алармантна состојбата на детското одделение во Струга. Дневно по стотина пациенти ја полнат болницата. Само пет специјалисти педијатри се грижат за лекување на децата од целиот регион Охрид, Струга, Дебар и Ресен.

Лекарите се жалат дека се преоптоварени од работа, бараат надлежните да изнајдат решение.

-„Стварно ни е зголемен обемот на работа , нон стоп сме на работа:Ние сме петмина горе на детско, држиме цело детско одделение е неонатолошкиот оддел. “, вели д-р Влатко Мицкоски началник на детско одделние Струга.

Детското одделение во Охрид повеќе од една година, поради недостиг на педијатри работи само како дневна амбуланта. Лекарите бараат помош и од матичните лекари во периоди кога респираторните инфекција кај децата земаат замав.

„Педијатри нема, тоа е актуелна тема во нашата држава. Матичните лекари треба да речам да се изразам да преземат мерки тие работаат само прва смена немаат замена и истите пациенти се принудени да доаѓаат кај нас“, вели Мицкоски.

Последната најава од министерство за здравство е дека од јануари идната година неколку педијатри од земјава ќе дојдат да работат во охридската болница.

Новинар Соња Рилковска

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани