30 % од охридските плажи необезбедени и без спасители

Еден давеник, тројца починати на плажа во вода, двајца туристи починаа во прошетка, едниот во манастирот Свети Наум, а другиот на отворањето на фестивалот Охридско лето.

Седум капачи спасителите ги спасиле од сигурно давење, а веќе имало преку 370 интервенции на охридските плажи.

Ова е црниот билнас на самиот почеток на летната сезона во Охрид. Причините најчесто се недоволно познавање на пливање, ризично однесување на капачите, злоупотреба на алкохол и опојни средства, разлика на температурата на телото и водата, повреда при влегување во вода, истоштеност и паника.

– Најчесто посекотини, вртоглавица, со топлото време имавме доста инциденти.05 38 Повредно од човечкиот живот нема со него не може да се игра никој ниту институција ниту поединец. Затоа сме тука превентивно да делуваме и да укажуваме, вели Сашо Точковпретседател на Црвен крст Охрид. 

30% од охридските капалишта и ова лето се небезбедни, а дури 50 % од плажите во Струга немаат спасители. Надлежните повикуваат капачите да ги користат само безбедните капалишта. 

 

-Имаме доста неодговорни онцесионери сето тоа пробавме да го решиме. Да разговараме со нив и во вид на соопштение со точен приказ на секое капалиште со тоа што му недостасува и дали е безбедно или не го испративме до капетанија на пристаништа и до министерство за транспорт и врски и до локалната самоуправи , вели Точков.
Инспекторите на Капетанија на пристаништа треба да ги казнуваат односно затвораат сите плажи кои немаат услови за безбеден спорт и рекреација на гостите. Сите капалишта согласно законот мора да имаат обележана водена површина, пунк за прва помош и спасители на вода.

Новинар Соња Рилковска

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани