Велики четврток – се вапсуваат Велигденските јајца

Главно за овој значаен ден од Страдалната седмица е дека Господ тогаш ги востанови двете суштествени тајни за нашето спасение Светата евхаристија и Исусовата молитва. Со други зборови, на Велики Четврток...

Денес е Цветници

Цветници се празнуваат во неделата пред Воскресение. Претставуваат сигурно најдраматичниот празник меѓу Дванаесетте големи празници на Црквата. Го означуваат почетокот на најтешката седмица во историјата на човештвото, којашто аскетското трезвеноумно...
Social profiles