Две лица од Охрид на домашно лекување, три хоспитализирани

Со цел правовремено и точно информирање на населението кое живее на подрачјето на општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа, Центар за јавно здравје Охрид објавува билтен со податоци, информации и препораки за справувањето со вирусот COVID-19 на неделна основа…

 

За период од 30 мај до 05 јуни 2020 г.
– Материјали (брис грло и нос) за тестирање на присуство на COVID-19 земени се од вкупно 96 лица и тоа по место на живеење: во општина Охрид и Дебрца 50 лица, во општина Струга и Вевчани 42 лица, а во општина Дебар и Центар Жупа 4 лицa.
– Од вкупно земените материјали, 53 се земени по епидемиолошки индикации (лица кои исполнуваат критериуми за дефиниција на случај) (Охрид и Дебрца 40, Струга и Вевчани 11, Дебар и Центар Жупа 2), а 43 материјали зе земени при скрининг тестирањето со упат од матичен лекар-МОЈ ТЕРМИН (Охрид и Дебрца 10, Струга и Вевчани 31, Дебар и Центар Жупа 2)
– Од тестираните лица во овој период во општина Охрид лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 кај 3 лица, од општина Струга кај 12 лица, а од општина Дебар кај 1 лице
– Во Охрид има 2 пациент на домашно лекување и 3 хоспитализирани, а во Струга 3 пациенти се на домашно лекување и 9 хоспитализирани.
– Активни случаи во Охрид се 8, во Струга 20, а во Дебар 1.
– Под здравствен надзор од 14 дена во општина Охрид се 36 лица, во Струга се 63 лица
– Во овој период починати се 2 лице од општина Струга.

Од почетокот на епидемијата до денес, 06 јуни 2020:

-лабораториски е дијагностицирано присуство на COVID-19 на вкупно 168 лица во општините Охрид, Дебрца, Струга, Вевчани, Дебар и Центар Жупа, од кои на 25 лица во општина Охрид и Дебрца, 91 лице во општина Струга и 52 лица во општина Дебар и Центар Жупа.
-оздравени пациенти од Охрид се 18, од Струга се 52, а од Дебар и Центар Жупа се 47 пациенти
-НЕМА починати пациенти од општина Охрид и Дебарца, од општина Струга се починати 20, а од Дебар и Центар Жупа се починати 4 лица.

 

 

 

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани