Преподобна царица Ирина

Денешниот ден според календарот на МПЦ е посветен на неколку  значајни светители.

 

Мегу другото денес се одбележува и споменот на Преподобната царица Ирина.

Соред житието монашкото име ѝ е Ксенија. Жена на царот Кало-Јован (1118 г. – 1143 г.). Освен по нејзините монашки подвизи и многубројни добри дела, прочуена е и како основоположничка на манастирот Пантократор во Цариград, еден од најславните и најубавите цариградски манастири.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани