Пристигнува есента

Во Македонија и на северната хемисфера, календарски денес  започнува есента.  

На првиот ден од есента денот  и ноќта на целата Земјина топка ќе траат подеднакво, со тоа што на северната хемисфера ќе биде есенска рамноденица (еквиноциум), а на јужната пак пролетна рамноденица (таму почнува пролетта). Сонцето ќе изгрее во 6 часот и 20 минути точно на исток, а ќе зајде во 18 часот и 32 минути точно на запад. Оддалеченоста на Земјата од Сонцето ќе биде околу 149,5 милиони километри или блиску до просечната вредност.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани