Традиционален марш Аргир Маринчев

Здружението на граѓани „Свети Василиј“ и Советот на месната заедница од с. Куратица соопштуваат дека по повод 114 годишнината од битката кај Рашанец ќе се организира посета-марш до вечниот дом на војводата Аргир Маринов-Маринче и неговите востаници.

Маршот е закажан за вторник ,утре  13 септември(среда) со почеток 8,30 од сред селото Куратица. Запознавање со детали од настанот од 1903, одржување на говор (историски час) кај местото на загинувањето на војводата Аргир Маринче и неговите востаници-сожртви, како и делење храна и пијалок за учесниците на маршот. Поради конфигурацијата на теренот препорачливо е учесниците да носат соодветни обувки и облека, како и ранец за храна и пијалок. Храна и пијалок е организирана од страна на организаторот Должината на маршот е околу 6 километри (во еден правец). Инаку, Битката кај Рашанец е најголемиот настан во охридско, кај народот познат и како втор „Мечкин Камен“. На ова место 117 оружани востаници (со примитивно оружје и недоволно муниција) воделе нерамна борба со безмалку три илјаден турски аскер.

Традиционален марш Аргир Маринчев

 

Здружението на граѓани „Свети Василиј“ и Советот на месната заедница од с. Куратица соопштуваат дека по повод 114 годишнината од битката кај Рашанец ќе се организира посета-марш до вечниот дом на војводата Аргир Маринов-Маринче и неговите востаници.

 

Маршот е закажан за вторник , 13 септември(среда) со почеток  8,30од сретселото Куратица. Запознавање со детали од настанот од 1903, одржување на говор (историски час) кај местото на загинувањето на војводата Аргир Маринче и неговите востаници-сожртви, како и делење храна и пијалок за учесниците на маршот.

 

Поради конфигурацијата на теренот препорачливо е учесниците да носат соодветни обувки и облека, како и ранец за храна и пијалок.

Храна и пијалок е организирана од страна на  организаторот

 

Должината на маршот е околу 6 километри (во еден правец).

 

Инаку, Битката кај Рашанец е најголемиот настан во охридско, кај народот познат и како втор „Мечкин Камен“. На ова место 117 оружани востаници (со примитивно оружје и недоволно муниција) воделе нерамна борба со безмалку три илјаден турски аскер.

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани