Туристите го напуштаат Охрид, станоиздавачите стравуваат дека сезоната ќе пропадне

Охриѓани со денови спијат во автомобили, по паркови, плажи и кампови.Туристите секојдневно го напуштаат градот. Викенд становите останаа празни.

 

Станоиздавачите велат  им се откажуваат резервации. Загрижени стравуваат дека  ќе пропадне сезоната.

– Градот пред да почнат земјотресите беше преполн. 00 58  Очигледно е напуштање на градот. За жал ако продолжи вака од сезоната ќе нема ништо, вели Љупчо Арнаудов- станоиздавач.

– Од земјотресите се исплашија многу па си заминаа дури и холанѓаните. Тие не се навикнати живеат во рамница немаат земјотреси, па ова им е чудно. Дури и холанѓани има што ги познавам  што заминаа порано, вели еден езерски такси превозник.

Пред една недела Охрид беше преполн со туристи, денес е полупразен. Преку ден е мирно, но ноќите се претворија во кошмар од бројните земјотреси.  Дваесетина денови  охриѓани живеат во страв и паника, тлото секојдневно се тресе. Регистрирани се над 1200 потреси. 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани