ВИДЕО: На -135 С се чуваат телата на мртви кои чекаат да оживеат

Во ледени комори на -135 С ги чуваат телата на оние кои ги чекаат повторно да оживеат: Најмладиот член на здружението 2 годишно дете. Здружението за продолжување на животот „Алкор“...

Европа експериментира скратено работно време

Белгија стана првата членка на Европската унија која официјално ја воведе опцијата за четиридневна работна недела. Според белгискиот модел, работното време на вработените нема да биде значително намалено бидејќи тие...

Струшките текстилци изработија модни креации од стара неупотреблива облека

Струшките текстилци изработија модни креации од стара неупотреблива облека Учениците од текстилниот смер на струшкото „Нико Нестор“ изработуваат модни креации од стара облека. Стари неупотребливи парчиња текстил, хартија и предмети...

Македонски научници – дел од тимот што освои прва награда на меѓународна конференција во Англија

За време на водечката меѓународна конференција за паметни технологии и уреди - Ubicomp и ISWC 2022 во Англија, македонски тим на научници и инженери заедно со своите англиски колеги од...

Со QR код запознавање на културното наследство во Музејот во Градиште

Нуркачите од Нуркачкиот Центар АМФОРА од Охрид во соработка со Завод и Музеј Охрид успешно го реализира проектот ,,Културно историски знаменитости во Охридското Езеро,,.Во Музејот на вода е поставена информативна...

Македонска иновација за гаснење пожар на литиумски батерии победи на светски натпревар

Македонска иновација за гаснење пожар на литиумски батерии победи на светски натпреварДомашната компанија ВЕДА добитник на прва награда на меѓународен натпревар за иновации поддржан од Министерството за одбрана на САДПроизводот...

На денешен ден Колумбо ја открил Америка

Кристофер Колумбо бил италијански морепловец и адмирал од Џенова, Италија, чии четири трансатлантски патувања во име на Шпанија (1492–1493, 1493–1496, 1498–1500 и 1502–1504) ја отвориле Америка за европско истражување и...
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани