ФОТО: Спектакуларен перформанс „Алхемија на дивината“ на Вевчански извори

Се одржа првата изведба на „Алхемија на дивината“ на Вевчанските извори.

Додека го истражувате Вевчани, околу вас ќе се создаваат магични приказни од алтернативни реалности. Нурнете во овие наративи на еден час, за време на настапот во живо, или препуштете се на една подолга авантура која ветува трансформативно патување.

„Алхемија на дивината“ ве предизвикува да размислувате за природата на времето, конечноста и постоењето, поттикнувајќи интроспекција за тоа како сме живееле и како живееме, како се менуваме и како комуницираме. Ова искуство ќе ве поведе на лично патување за откривање на она што е навистина важно во вашиот живот. Кои акции е потребно да ги откриеме, или реоткриеме,притоа избирајќи ги според приориетот на важноста.

-За прв пат на Вевчанско лето синоќа беше промовиран нов стил на театарско изразување.
Вевчанските извори беа инспирација за изведба на спектакуларен перформанс на кој учество зедоа врвни театарски работници, информира градоначалникот Спасе Кочоски.

Впуштете се во волшебниот свет на „Алхемија на дивината“, мултимедијален и локациски специфичен перфоманс, кој ќе ги трансформира патеките на живописното Вевчани и Вевчанските извори. Ова уникатно искуство е дело на заеднички процес кој ги спојува талентите на уметници-изведувачи од различни уметнички области. Оваа изведба е дел од проектот „СИОТ СВЕТ Е СЦЕНА-имерзивен и партиципативен театар како алатка за адресирање на општествени прашања и предизвици” на Здружението на уметници Културен центар Медиа Артес, Охрид.

– 2ра изведба: 27.06.2024 (четврток), 12:00 h.

– 3та изведба: 27.06.2024 (четврток), 19:00 h.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани