На факултетот на Мерко ќе се студира медицинa

Меѓународниот универзитет во Струга, зад кој стои струшкиот градоначалник Рамиз Мерко, добива нова образовна гранка, Факултет за здраствени науки. Вакво решение донесе Министерот за образование и наука во заминување Јетон Шаќири кој по потекло исто така е од Струга.

 

Идните академски граѓани ќе можат да ги изучуваат медицинските науки во оваа приватна високообразовна установа која располага и со Факултет за економски науки, Правен факултет, Факултет за информатички технологии и Факултет за политички науки.

 

Министерството за образование и наука утврдило дека се исполнети условите за почеток со работа на Факултетот за здравствени науки при Меѓународниот Универзитет во Cтруга. Позитивно мислење дале и Агенцијата за квалитет на високо образовани и Одборот за акредитација.

 

Во Македонија има неколку медицински факултети, вклучувајќи го Медицинскиот факултет во Скопје, Штип и Тетово. Овие факултети обезбедуваат образование во области како општа медицина, стручни медицински сестри/техничари, радиолошки технолози, логопедија и физиотерапевти. Минатата година дозвола за основање на Факултет за здравствени науки доби Приватната високообразовна установа Меѓународен универзитет „Визион“ во Гостивар.

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани