Охрид му оддаде почит на „Ванчо Николески“

ЦОУ „Ванчо Николески“ од Лескоец, крај, Охрид, со повеќе свечености, нови просторни содржини во употреба, како и со евидентни успеси на учениците на регионални и државни натпревари, го одбележа  патрониот празник на училиштето.

Одбележувањето на патрониот празник се поврзува со денот на раѓањето на Ванчо Николески ( 10 јуни 1912), основоположникот на литературата за деца и млади кај нас и еден од великаните на македонското литературно творештво воопшто.

Традиционално, во чевствувањето, учество зедоа и наставници од збратименото училиште од Лесковац, Србија.

Почина 1980 година, на 67 годишна возраст.

Напиша многу песни, мајстор на ритамот и римата, во училиштата е застапен со “Гоце Делчев” и “Волшебното самарче”.

Со ликовите на Гоце и курирчето Трајче се воспитуваа и растеа генерации и генерации од Македонија, но и од целата поранешна југословенска заедница, бидејќи беше обврзна лектира за сите во основните и средните училишта.

Претставници на училиштето и на здружението МАЦКОВО, денеска го посетија вечното живеалиште на салавниот поет на Градските гробишта во Охрид.

Положија свежо цвеќе и му одадоа достојна почит на великанот.

Ова здружение, традиционално, ја организира манифестацијаата Балкански поетски камп за млади “Ванчо Николески”.

Се одржува кон крајот на август, секоја година, а започнува во основното училиште во Лескоец, крај Охрид,

 

Ова училиште е единствената институција во Македонија која го носи името на Николески и тоа не само во формална смисла, туку длабоко суштински, со пиетет и достоинство, изразено, пред се, со успесите на учениците и пласманот на натпревари и слични активности. (Крај)

 

Веле Митаноски

 

 

 

 

Social profiles