Почнува кампањата за локалните избори 2017

Започнува изборната кампања за локалните избори закажани на 15 октомври.

 

Партиите, коалициите и независните кандидати кои ќе учествуваат на локалните избори што треба да се одржат на 15 октомври годинава, од денеска ја почнуваат 20-дневната изборна кампања.

 

Кампањата за првиот изборен круг завршува на 13 октомври во 24 часот.

 

Со жрепка во Државната изборна комисија беше утврден редоследот во единствената листа на кандидати на гласачките ливчиња за претстојните локални избори.

 

Листи со кандидати за градоначалници и за советници имаат поднесено 19 партии и коалиции, а 64 се од групи избирачи.

 

Прва на гласачкото ливче ќе биде СДПМ, втора Коалицијата Алијанса на Албанците и НДП, трета ДУИ, четрврта Коалицијата за Битола – ДУИ, БЕСА и Алијанса на Албанците, петта Коалиција Заедно за Гази Баба предводена од БЕСА, шеста НДМ, седма ВМРО-ДПМНЕ, осма Народно движење на Турците, деветта Алијанса на Албанците, 10-та е ТМРО, 11-та е Демократската парттија на Турците, ГРОМ е 12-ти, Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ е 13-та, БЕСА е 14-та, ДПА е 15, Левица е 16, ПДП е 17, Сојуз на Роми е 18, а СДСМ е 19-та.

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски ќе врши мониторинг на изборното медиумско претставување, во согласност со одредбите од Изборниот законик што се применуваат за време на изборната кампања. Во овој период од изборниот процес, радиодифузерите ќе треба да ги почитуваат обврските за известување на правичен, избалансиран и непристрасен начин во својата вкупна програма, а на учесниците во кампањата да им овозможат подеднакви услови за пристап. Известувањето за редовните активности на државните органи и институции, органите на општините и на градот Скопје, не смее да биде во функција на изборно медиумско претставување на ниту еден политички субјект. За периодот на изборната кампања Агенцијата ќе објави по два поединечни извештаи.

Social profiles