Св. свештеномаченик Доротеј

Доротеј 50 години беше епископ на црквата Христова во градот Тир.

За време на владеењето на царот Диоклецијан, тој се повлече од Тир за да ги избегне прогоните, а во градот се врати кога се востоличи царот Константин Велики. Животот го заврши маченички по времето на Константин, кога владееше Јулијан Отстапникот, во 361 година, во градот Одесос (денешна Варна).

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани