Утре започнува летото, денот е најдолг-ноќта најкратка

Летото оваа година, календарски започнува утре, 21 јуни, а според старите обичаи тој ден треба да се искористи за да се започне се она кон што тежнееме и успехот ќе биде загарантиран.

 

Пред појавата на христијанството, луѓето ги почитувале законите на природата и го прославувале доаѓањето на летото како ден на сонцето, оганот и почеток на новиот циклус. Во врска со тоа, се верува дека почетокот на летото го симболизира и времето на исполнување на нашите желби, но и поставување на нови цели. Затоа кога почнува летото, се верува дека треба да се започне се она што го посакуваме. Затоа, ако се што досега не сте го почнале, а сте планирале, започнете го утре и ќе биде успешно, сосема сигурно! Се верува дека секоја личност која тој ден ќе започне диета, со леснотија ќе дојде до саканата линија. Освен тоа на денот кога доаѓа најтоплото годишно време, потребно е да се обнови гардеробата. Онаа старата, која не сте ја носеле претходните години, подарете ја некому. Според верувањето, со тој чин се отпушта се што е старо и непотребно, а со новата гардероба се внесува добра и свежа енергија. Утре инаку денот е најдолг, а ноќта најкратка.

 

 

Social profiles