Седумте евтини градови во Европа

Ова  е листа , направена од „Бизнис инсајдер“ за седумте евтини градови за живот во Европа:

 

7. Барселона, Шпанија

Градот е и седми по број на населението во Европа. Привлекува професионалци и туристи од целиот свет, но трошоците за живот се уште се на ниско ниво покрај платите.

6. Лисабон, Португалија

Просечната номинална плата во Португалија според Гласдор е околу 15 500 евра, но трошоците за живот тука се ниски.

5. Атина, Грција

Грција неодамна забележа дека е надвор од рецесија, и покрај високата невработеност во земјата и должничката криза во последните години, ако имате работа, главниот град е поевтино место за живот во споредба со многу европски градови.

4. Талин, Естонија

Трошоците за живот тука се многу ниски, особено имајќи предвид дека главниот град е политички и финансиски центар на земјата. А платите растат.

3. Солун, Грција

Вториот најголем грчки град нуди доволно работа. Тој е и популарна туристичка дестинација.

2. Порто, Португалија

Вториот најголем град во земјата е релативно евтин за живот, тука трошоците се околу 70% пониски од оние за жителите на Њујорк (основен град во споредбата на Гласдор).

1. Тарту, Естонија

Вториот по големина град во Естонија е најевтиното место за живот во Европа. Наречен е „интелектуалната престолнина“, бидејќи е дом на најстариот и реномиран универзитет во земјата.

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани