Титаник „восресна“! Бродот реплика ќе исплови во 2022

Титаник „воскреснува“  од мртвите! Направија ист брод како потонатиот и ќе плови по истата смртоносна траса.

 

Бродот реплика на Титаник ќе може да прими 2.400 патници и 900 членови на екипажот, а по својата грандиозност и луксуз целосно ќе изгледа како својот претходник. Титаник II како што го нарекоа, ќе исплови 2022 година, но цената на картите се уште не е објавена.

Прекуокеанскиот брод со дотогаш невидена големина, долг 269 метри, широк 28 метри и тежок 46.000 тони, на почетокот на 20 век кога е направен, се сметал за брод со најнапредна технологија, непотоплив и најсигурен. За жал на 14 април 1912 година не се покажа токму таков.

Титаник на своето прво прекуокеанско патување тргна од британското пристаниште Саутхемптон. А она што требаше да биде едно од многуте патувања на ова „технолошко чудо“ заврши трагично.

Само два часа откако брод удрил во санта мраз, целосно потонак и во морската длабочина повлекол повеќе од 1500 негови патници. Преживеаја само 700.

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани