Моника Херцег е годинешен добитник на ,,Мостови“

Хрватската поетеса Моника Херцег е добитникот на наградата „Мостови“ на СВП за 2019 година.

Наградата „Мостови на Струга“, што ја доделува фестивалот „Струшки вечери на поезијата“ (СВП) под покровителство на УНЕСКО за најдобра дебитантска книга,. Признанието е за нејзиното првенче „Почетни координати“ (Početne koordinate), збирка објавена во текот на 2018 година..Наградената книга според правилата од страна на Струшките вечери на поезијата ќе биде објавена во тројазично издание (хрватски, македонски и англиски јазик). Истата ќе биде претставена за време на овогодишното издание на фестивалот (21–28 август), кога и ќе ѝ биде врачена наградата.. Моника Херцег е родена во 1990 година, во Сисак, Хрватска, гимназија завршила во Петриња, а студира физика на универзитетот во Риека. Живее во Загреб. Уредник е на загрепското списание „Поезија“, како и на неговиот книгоиздавачки оддел.

 

Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани